Hogy eldöntsem a vitát: a nádcukor ugyanaz mint a répacukor abból a szempontból, hogy alapvetően mindkettő szacharózból áll (ami a méz fő alkotóeleme is), csak más növényből nyerik, ebből fakadóan más minor vegyületek vannak mellette, ami miatt kicsit eltérő lehet az ízük, színük.
Az, hogy C4-es vagy C3-as fotoszintetikus apparátussal dolgozik a növény (megjegyzem, nem csak ez a kettő van...), a fényenergia hasznosítási rátáját befolyásolja, illetve hogy mekkora hatékonysággal tud a növény különböző légköri parciális szén-dioxid nyomás és hőmérséklet mellett fotoszintetizálni. Ezt az érintett enzimek (pl. Rubisco) működésében rejlő különbségek + a köztitermékekben, az anyagcsereutak által érintett organellumokban és a levél anatómiájában meglévő különbségek okozzák (a C4-es rendszer a fűfélékre jellemző). Az viszont egy másik kérdés, hogy a megtermelt asszimilátumokat a növények milyen formában alakítják át, raktározzák. Ettől függ, hogy mit lehet belőlük kinyerni, NEM attól, hogy C3-as vagy C4-es a növény. C3-as és C4-es növények között is vannak szacharóz felhalmozók (pl. az emlegetett C4-es cukornád és a C3-as cukorrépa) és pl. keményítő felhalmozók (pl. a C4-es gabonafélék és a C3-as burgonya).
A méz valóban nem steril, alsó hangon min. 5-8 féle baktériumtörzs fajait lehet kitenyészteni belőle (pl. tejsavtermelő Lactobacillusokat is), de ezek általában ártalmatlanok. Érdekesség, hogy ez a baktériumflóra kasra (kolóniára) jellemző összetételű, valamint függ a mézelő növényfajtól is, amiről a nektárt, pollent gyűjtik a méhek.
Valójában a mézevés tényleg kb. ugyanannyit jelent mintha kristálycukrot enne valaki (nem egészségesebb, gyakorlatilag ízesített cukorszirup), csak annál azért finomabb (szintén a minor vegyületek, pl. a bele kerülő növényi illóolajok miatt).
Amit még Micimackó sem dézsmálna meg
Elárasztja Európát az olcsó, de gagyi, sőt gyakran hamis kínai méz. Az Unió mostanáig nem tett semmit, a magyar termelők pedig már a piac felét elvesztették a méhészegyesületek szerint, vagyis több tízezer ember megélhetése forog veszélyben.
Mataccs 2015. 11. 30. 07:58 | #4
Kedves Boroskóla.
A nádcukor cukornádból készül.
A répacukor cukorrépából.
A fotoszintézis során más arányban kötik meg a szént a levegőből.
Méznek pedig azt nevezzük amit a szorgos kis állatkák a természetből hordanak be, nem csak föltétlen nektárt(lásd harmatméz) az összes többi nem méz hanem HAMISÍTVÁNY! , csalás, átverés , lopás.
A nádcukor cukornádból készül.
A répacukor cukorrépából.
A fotoszintézis során más arányban kötik meg a szént a levegőből.
Méznek pedig azt nevezzük amit a szorgos kis állatkák a természetből hordanak be, nem csak föltétlen nektárt(lásd harmatméz) az összes többi nem méz hanem HAMISÍTVÁNY! , csalás, átverés , lopás.
0
VÁLASZ
vbk 2015. 11. 29. 21:53 | #3
"...ha cukor van benne és a vizsgálat kimutatja..."
-Tessék?! A méz semmi más, mint víz, egy kevés pollen, és töménytelen mennyiségű cukor (főleg gyümölcscukor és szőlőcukor, rendes nevükön: fruktóz és glükóz). Gondolom cukor helyett összetett cukrot akartál írni...
"...a nádcukor jobban kimutatható, mint a répacukor..."
-Kedves Mataccs, a nádcukor és a répacukor EGYMÁS SZINONIMÁI. A tisztességes neve egyébként szacharóz! (A még tisztességesebb, IUPAC-neve pedig β-D-Fruktofuranozil-α-D-glükopiranozid)
Nekem ezzel az indexes cikkel 2 problémám van:
a) Nem értem mi az, hogy minőségi méz. b) Nem értem mi az, hogy gagyi méz.
Ugyanis szemben azzal, amit a sok-sok ezoterikus-bio-wellnes-bullshit magazinok/blogok terjesztenek, a méz nem több, mint kurvára cukros víz.
Lehet benne találni NYOMNYI MENNYISÉGBEN(!!!) vitaminokat? Persze! És ha napi 5-10 kg mézet bekajálsz, már meg is lenne nagyjából a napi szükségleted egy-két vitaminból.
Van-e benne ásványi anyag? Persze! Csak éppen olyan alacsony koncentrációban, hogy napi 10-20 kg mézet kellene megenni belőle, hogy számítson!
Antioxidánsok? Elhanyagolható mennyiségben, de nagyon jó műszerekkel mérhető mennyiségben vannak benne csakugyan. Persze néhány szem cseresznyében sokkal-de sokkal több antioxidáns van, mint egy befőttesüvegnyi mézben.
Az indexes cikk süketel a méhecskék "csodálatos" enziméről, ami katalizálja a diszacharidok keményítők hidrolízisét monoszénhidrátokká. NAGY ÜGY! A nyálamban is van ilyen...
Idézek egyet a cikkből: "...Az így létrejövő méz egy rakás nagyon hasznos anyagot tartalmaz, és teljesen steril..."
-Hát sterilnek mondjuk baromira nem steril! A clostridium botulinum nevű baktérium például vígan eléldegél az alacsony oldott oxigéntartalmú közegben. Ez a baktérium termeli az emberiség által ismert LEGERŐSEBB MÉRGÉT, a bolulium toxint.
-Egyébként igazán említhetne a "rakás nagyon hasznos anyag" közül KONKRÉTAN csak egyetlen egy példát, amit említésre méltó mennyiségben tartalmaz a méz!
Ez a méz-marketing szerintem épp olyan gusztustalan, mint a homeopátiás bullshit!
-Tessék?! A méz semmi más, mint víz, egy kevés pollen, és töménytelen mennyiségű cukor (főleg gyümölcscukor és szőlőcukor, rendes nevükön: fruktóz és glükóz). Gondolom cukor helyett összetett cukrot akartál írni...
"...a nádcukor jobban kimutatható, mint a répacukor..."
-Kedves Mataccs, a nádcukor és a répacukor EGYMÁS SZINONIMÁI. A tisztességes neve egyébként szacharóz! (A még tisztességesebb, IUPAC-neve pedig β-D-Fruktofuranozil-α-D-glükopiranozid)
Nekem ezzel az indexes cikkel 2 problémám van:
a) Nem értem mi az, hogy minőségi méz. b) Nem értem mi az, hogy gagyi méz.
Ugyanis szemben azzal, amit a sok-sok ezoterikus-bio-wellnes-bullshit magazinok/blogok terjesztenek, a méz nem több, mint kurvára cukros víz.
Lehet benne találni NYOMNYI MENNYISÉGBEN(!!!) vitaminokat? Persze! És ha napi 5-10 kg mézet bekajálsz, már meg is lenne nagyjából a napi szükségleted egy-két vitaminból.
Van-e benne ásványi anyag? Persze! Csak éppen olyan alacsony koncentrációban, hogy napi 10-20 kg mézet kellene megenni belőle, hogy számítson!
Antioxidánsok? Elhanyagolható mennyiségben, de nagyon jó műszerekkel mérhető mennyiségben vannak benne csakugyan. Persze néhány szem cseresznyében sokkal-de sokkal több antioxidáns van, mint egy befőttesüvegnyi mézben.
Az indexes cikk süketel a méhecskék "csodálatos" enziméről, ami katalizálja a diszacharidok keményítők hidrolízisét monoszénhidrátokká. NAGY ÜGY! A nyálamban is van ilyen...
Idézek egyet a cikkből: "...Az így létrejövő méz egy rakás nagyon hasznos anyagot tartalmaz, és teljesen steril..."
-Hát sterilnek mondjuk baromira nem steril! A clostridium botulinum nevű baktérium például vígan eléldegél az alacsony oldott oxigéntartalmú közegben. Ez a baktérium termeli az emberiség által ismert LEGERŐSEBB MÉRGÉT, a bolulium toxint.
-Egyébként igazán említhetne a "rakás nagyon hasznos anyag" közül KONKRÉTAN csak egyetlen egy példát, amit említésre méltó mennyiségben tartalmaz a méz!
Ez a méz-marketing szerintem épp olyan gusztustalan, mint a homeopátiás bullshit!
0
VÁLASZ
zedgilette 2015. 11. 27. 21:58 | #1
jajaja, csak pár éve volt aza szitu, mikor az eu nyöszörgöt, hogy a magyar méznek nagyobb az antibiotikum tartalma(legalábbis ezt nyögték), hogy emiatt le kénne venni a polcokról stbstbstb
+1
VÁLASZ
www.youtube.com/watch?v=Hq0SBwkLvUo