Minden, amit a rákkeltő szalonnáról (és sonkáról, kolbászról) tudni akartál
Most akkor tényleg rákkeltő a sonka, kolbász, szalonna, ahogy a WHO legújabb jelentéséből kiderül? Vagy csak úgy, mint a napfény? Soha többet ne együnk húst? Vegának lenni jobb? Mind meghalunk?
bungle 2015. 10. 29. 11:41 | #21
http://index.hu/video/2015/10/29/ehet_voros_hust_ha_betart_5_szabalyt/
0
VÁLASZ
palinkaman 2015. 10. 28. 08:07 | #17
"emberkísérletekben még nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni, de az állatkísérletek már hoztak erős bizonyítékokat."
Ez biztos igaz, pláne ha egereket és nyulakat tömtek füstölt szalonnával.
Am meg nincs egy fél éve, hogy a szalonna jótékony hatásairól olvastam, többek között arról, hogy egy kutatás szerint csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét.
A lényeg, hogy sok az ember, kevés a hús, és ne együnk már annyit, hanem majd hamarosan feltalálják a "szuperegészséges" hústablettát, és azt vegyük a gyógyszertárban méregdrágán.
Ez biztos igaz, pláne ha egereket és nyulakat tömtek füstölt szalonnával.
Am meg nincs egy fél éve, hogy a szalonna jótékony hatásairól olvastam, többek között arról, hogy egy kutatás szerint csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét.
A lényeg, hogy sok az ember, kevés a hús, és ne együnk már annyit, hanem majd hamarosan feltalálják a "szuperegészséges" hústablettát, és azt vegyük a gyógyszertárban méregdrágán.
+2
VÁLASZ
lilaflexninja 2015. 10. 28. 06:28 | #16
0
VÁLASZ
Nas 2015. 10. 27. 18:21 | #6
Nem a hús maga rákkeltő, hanem a tartósítási eljárás (pl. a füstölésnél keletkező, illetve a legtöbb tartósítószerben megtalálható aromás szénhidrogének, benzolszármazékok). Ami a bacikat, penészgombákat kinyírja, az más élő szervezetnek sem tesz jót, max. ideig-óráig jobban tudja tolerálni. Ez van. Az etil-alkohol is ugyanúgy sejtméreg a bacinak is meg nekünk is, nem véletlenül lehet prímán fertőtleníteni vele - de ha te megiszod, annak is ugyanúgy megvan az ára.
De ugyanilyen veszélyes, ha valaki nyers színhúst vesz, és túlhevített olajban süti meg, mert akkor meg pl. akrolein keletkezik, ami szintén rákkeltő. Szóval otthon, a biomoslékon nevelt, házi vágású disznó "tiszta" húsából is prímán lehet rákkeltő kaját gyártani. De attól azért, hogy valaki egyszer-egyszer megeszik egy sült virslit, még nem fog meghalni. Sokkal veszélyesebb, ha dohányzik, alkoholizál, vagy mondjuk tesped...
Az a lényeg, hogy minél kevesebb feldolgozott, tartósított élelmiszert kell enni, otthon pedig olyan konyhatechnikai eljárásokat kell alkalmazni, amik nem termelnek veszélyes vegyületeket (ez praktikusan azt jelenti, hogy a grillezést meg az olajban sütést el kell felejteni, azt' kész). Húst viszont kell enni. Ja, a baromfihúsban meg antibiotikum-szennyezés van, mert másként nem tudnák nagyüzemileg tartani őket. Ha rossz helyről származó tápot kapnak, akkor dioxin is, ami szintén rákkeltő, meg egyéb genyó dolgokat csinál. A halakban, rákokban meg a nehézfémek dúsulhatnak fel. Együnk sáskát. :D
De ugyanilyen veszélyes, ha valaki nyers színhúst vesz, és túlhevített olajban süti meg, mert akkor meg pl. akrolein keletkezik, ami szintén rákkeltő. Szóval otthon, a biomoslékon nevelt, házi vágású disznó "tiszta" húsából is prímán lehet rákkeltő kaját gyártani. De attól azért, hogy valaki egyszer-egyszer megeszik egy sült virslit, még nem fog meghalni. Sokkal veszélyesebb, ha dohányzik, alkoholizál, vagy mondjuk tesped...
Az a lényeg, hogy minél kevesebb feldolgozott, tartósított élelmiszert kell enni, otthon pedig olyan konyhatechnikai eljárásokat kell alkalmazni, amik nem termelnek veszélyes vegyületeket (ez praktikusan azt jelenti, hogy a grillezést meg az olajban sütést el kell felejteni, azt' kész). Húst viszont kell enni. Ja, a baromfihúsban meg antibiotikum-szennyezés van, mert másként nem tudnák nagyüzemileg tartani őket. Ha rossz helyről származó tápot kapnak, akkor dioxin is, ami szintén rákkeltő, meg egyéb genyó dolgokat csinál. A halakban, rákokban meg a nehézfémek dúsulhatnak fel. Együnk sáskát. :D
+2
VÁLASZ
thisisreal 2015. 10. 27. 17:09 | #3
Ha a feldolgozott hús rákkeltő, akkor a feldolgozott rák húskeltő?
+13
VÁLASZ