Ha minden igaz és jól csinálják a bio kicsit többet jelent mint kültéri, földben való termesztés. A talajt elzárják betonteknővel, akármivel nem tom az eljárást, de új földet(tisztát kell hozzá használni). A különböző károkozók ellen a természetes ellenségeit használják hogy ne szennyezzék a növényt. És még sok más dolog ami kizárja hogy vegyianyagok legyenek a növényben.
"Az EU-nak nagy szüksége van a biotermékek importjára, mivel átlagosan mindössze az összes művelt terület 4-5%-án folyik csak biogazdálkodás. Az igény azonban akkora, hogy átlagosan 12%-ig kellene emelni a területnagyságot, ami természetesen nagyon lassan véghezvihető és nehéz feladat. A biotermékek piacán tehát képletesen szólva vákuum van, lényegesen többet vennének, mint amit önmaguk megtermelnek."
"Olyan gazdálkodási mód, amely a természet megóvását helyezi a középpontba. Nem használ olyan anyagokat, amelyek azt károsítják, rombolják azt. A biogazdálkodásban tehát talajjavításra szintetikus műtrágyát, szennyvíziszapot illetve fekáliát, valamint a növényvédelemben szintetikus növényvédő szert tilos használni."
"A kártevők és kórokozók elleni küzdelemben pedig elemi réz és kén-tartalmú szerek, valamint mikrobiológiai készítmények (amennyiben nem génmanipulált szerveztek), hasznos szervezeteket (kártevők természetes ellenségeit) tartalmazó termékek, növényi kivonatokat, káliszappant, növényi olajokat, valamint ásványi és paraffinolajok tartalmazó szereket lehet alkalmazni."
4-5 % csak ahol ilyen termesztés folyik. Tehát amikor azt látjuk itthon szinte mindenhol hogy biotermék akkor kicsit elcsodálkozik az ember:D
rubigo 2009. 01. 31. 14:35 | #23
Annak, hogy olcsóbb a Lidl-is vagy Aldis kaja, inkább gazdaságpolitikai okai vannak szerintem (import, felvásárlási árak,..)
Viszont felhívnám a figyelmet arra, hogy a drágább biotermékekben lehetnek pl. mikotoxinok (pl. a Fusarium gomba toxinja), amelyek meddőséget,... okozhatnak. Egy fungiciddel kezelt termény lehet néha "egészségesebb", mint egy bio... És ha ezt nézzük, a növényvédőszeres kezelés nem csak a nagyobb termésmennyiség és ezáltal nagyobb bevétel elérését szolgálja. A szerek dozírozásán múlik minden, amit pedig nem lehet hasra ütéssel végezni (még ha sokan így is csinálják)...
Növényvédőszer-maradékot persze ma már szinte minden zöldségben-gyümölcsben ki lehet mutatni (salátában másmilyent már nem is találni)...
Viszont felhívnám a figyelmet arra, hogy a drágább biotermékekben lehetnek pl. mikotoxinok (pl. a Fusarium gomba toxinja), amelyek meddőséget,... okozhatnak. Egy fungiciddel kezelt termény lehet néha "egészségesebb", mint egy bio... És ha ezt nézzük, a növényvédőszeres kezelés nem csak a nagyobb termésmennyiség és ezáltal nagyobb bevétel elérését szolgálja. A szerek dozírozásán múlik minden, amit pedig nem lehet hasra ütéssel végezni (még ha sokan így is csinálják)...
Növényvédőszer-maradékot persze ma már szinte minden zöldségben-gyümölcsben ki lehet mutatni (salátában másmilyent már nem is találni)...
0
VÁLASZ
Sissi 2009. 01. 31. 13:45 | #22
Igen sajnos ez is igaz, mint írtam, én sem tudom teljesen kikerülni ezeket a szereket, de mégis van különbség, hogyha az ember igyekszik a létező legkevesebbet ezekből fogyasztani, mintha nem törődnék egyáltalán ezzel a dologgal.:)
Nem vagyok elvakult biotermékvásárló, de azért van különbség a bio és az olcsó Lidl, meg Aldis kaja között:)
Nem vagyok elvakult biotermékvásárló, de azért van különbség a bio és az olcsó Lidl, meg Aldis kaja között:)
0
VÁLASZ
Vin Dieselke 2009. 01. 31. 12:43 | #21
Nem kötekedésből írom, de épp eleget tanulok toxikológia órán arról, hogy a különböző peszticidek (növényvédó szerek) is milyen hatással vannak a szervezetre, szóval ha valaki gyümölcsöt, zöldséget eszik azzal is árt magának, kivéve, ha olyan helyről van a gyümölcs/zöldség, ahol több kilométeres térségben nincs semmivel szennyezve a talaj.
Manapság csak hirdetni lehet az egészséges életmódot, de tenni érte tényleg nehéz, ugyanis a bio sem annyira bio mint gondolnánk:(
Manapság csak hirdetni lehet az egészséges életmódot, de tenni érte tényleg nehéz, ugyanis a bio sem annyira bio mint gondolnánk:(
0
VÁLASZ
Sissi 2009. 01. 30. 19:27 | #18
Látom nagyon megfogta a fantáziáját mindenkinek ez az elejtett megjegyzés...
Én is sokáig ezt mondtam, hogy fú ki se lehet kerülni, meg különben is, a város levegője is olyan szennyezett stb...Aztán a biológia házidolgozatomban az E-számokról írtam, a különböző színezékek, aromák hatásairól, amiket természetesen állatokon tesztelnek, és akkor is használják, ha még a patkány is beteg lett tőle, csak adnak egy maximumot, aminél több nem lehet benne, de ez nem változtat a lényegen, hogy "méreg".
Szóval én úgy döntöttem megpróbálom ezeket kikerülni, mert számomra nagyon ellenszeves az a gondolat, hogy egy csomó állat azért hal meg, hogy engem műkajákkal etessenek.
Igazad van, tényleg nehéz kikerülni, az élelmiszerek 95%-a tartalmaz valamilyen nem odavaló anyagot.Nyilván én sem tudom kikerülni, de igyekszem a legminimálisabbat fogyasztani belőlük, és inkább piacra megyek, magam készítek sajtot, túrót, kenyeret.
Számomra ez jó, nekem tetszik, hogy én csinálok mindent.
A szívetek joga, hogy mit fogyasztatok, tényleg nem kötözködésből írtam, csak nem tudtam szó nélkül elmenni emellett a színes csoda mellett, és "megvédem" az én kis brokkolievő szekciómat:)
Én is sokáig ezt mondtam, hogy fú ki se lehet kerülni, meg különben is, a város levegője is olyan szennyezett stb...Aztán a biológia házidolgozatomban az E-számokról írtam, a különböző színezékek, aromák hatásairól, amiket természetesen állatokon tesztelnek, és akkor is használják, ha még a patkány is beteg lett tőle, csak adnak egy maximumot, aminél több nem lehet benne, de ez nem változtat a lényegen, hogy "méreg".
Szóval én úgy döntöttem megpróbálom ezeket kikerülni, mert számomra nagyon ellenszeves az a gondolat, hogy egy csomó állat azért hal meg, hogy engem műkajákkal etessenek.
Igazad van, tényleg nehéz kikerülni, az élelmiszerek 95%-a tartalmaz valamilyen nem odavaló anyagot.Nyilván én sem tudom kikerülni, de igyekszem a legminimálisabbat fogyasztani belőlük, és inkább piacra megyek, magam készítek sajtot, túrót, kenyeret.
Számomra ez jó, nekem tetszik, hogy én csinálok mindent.
A szívetek joga, hogy mit fogyasztatok, tényleg nem kötözködésből írtam, csak nem tudtam szó nélkül elmenni emellett a színes csoda mellett, és "megvédem" az én kis brokkolievő szekciómat:)
0
VÁLASZ
Kremy 2009. 01. 30. 16:04 | #17
Ilyen sima folyékony ételszínezékeket itthon is lehet kapni..
Anno volt az a színes narancs cucc,nem tudom ki emlékszik rá,na én azt megcsináltam és tök jó lett.
Szerintem poén.
(amúgy ma kb mindenben van valamilyen mesterséges anyag,nem fogsz belehalni ha megeszel ebből egy szelettel)
Anno volt az a színes narancs cucc,nem tudom ki emlékszik rá,na én azt megcsináltam és tök jó lett.
Szerintem poén.
(amúgy ma kb mindenben van valamilyen mesterséges anyag,nem fogsz belehalni ha megeszel ebből egy szelettel)
0
VÁLASZ
mekszamnojz 2009. 01. 29. 11:57 | #5
zsivány cucc :)) de megfogom csinálni eccer csakazéris :P
0
VÁLASZ
Nem minden arany ami fénylik:D